علت و درمان افتادگی پلک مادرزادی
افتادگی پلک
به افتادگی پلک فوقانی و باریک شدن شکاف پلکی افتادگی پلک یا پتوز گفته می شود. علت افتادگی پلک بالا عدم کارکرد خوب عضله پلک بالا است. بیماری افتادگی پلک در صورت خفیف بودن در حد بالای مردمک چشم می باشد ولی در موارد شدیدتر افتادگی پلک منجر به پوشاندن قسمتی از مردمک می شود که میدان بینایی را کاهش می دهد. گاهی این مشکل همراه با پف پلک بالا و یا افتادگی ابرو همراه است و همچنین گاهی افتادگی پلک بعد از بوتاکس رخ می دهد.از علت های افتادگی پلک می توان به نقص مادرزادی ،روند عادی پیری، آسیب عصب ، مشکل پزشکی مرتبط با بیماری، وجود گل مژه ، سردرد و میگرن، جراحی چشم اشاره کرد.
علت افتادگی پلک مادرزادی
افتادگی پلک دلایل مختلفی دارد که یکی از آنها مادرزادی است. افتادگی پلک مادرزادی در زمان تولد به دلایل زیر ممکن است ظاهر گردد:
- تکامل نیافتن ماهیچههای بالا برنده پلک
- بعضی از بیماریهای خاص
- فلج عصب پلک
- سایر بیماریهای مادرزادی به صورت یک یا دو طرف
زمانی که کودک به دنیا میآید به دلیل این ناهنجاری در سر و صورت ، عصب صورت یا پلک فلج میشود. البته این فلج عصبی پس از مدتی در بعضیها به حالت عادی برمیگردد، ولی در بعضیهای دیگر به صورت دائم باقی خواهد ماند.
درمان افتادگی پلک مادرزادی
اولین اقدام درمانی معاینه کامل چشم و بررسی میزان دید بیمار می باشد .بررسی دید بیماران به ویژه عیوب انکساری و تنبلی چشم به خصوص در کودکان بسیار اهمیت دارد . در صورتی که پلک آنقدر پایین باشد که جلوی چشم را بگیرد حتماً باید در هر سنی جراحی شود زیرا ممکن است بینایی فرد را تحت تاثیر قرار دهد ولی اگر مشکل خیلی شدید نباشد، بهتر است تا سن هجده سالگی صبر کرده و سپس جراحی انجام شود.
در اغلب موارد، افتادگی پلک مادرزادی با جراحی درمان میشود. اگر تنبلی چشم هم وجود داشته باشد، ممکن است درمان با قرار دادن پوشش بر روی چشم سالم، استفاده از عینک یا قطره چشم ضروری باشد. تشخیص لزوم انجام جراحی و انتخاب روش مناسب، بر اساس عوامل زیر صورت میگیرد:
- سن کودک
- درگیری یک یا هر دو پلک
- شدت افتادگی پلک
- قدرت عضلات بالا برنده و پایین آورنده پلک
- وضعیت حرکات چشمی
نکته مهم : کودکانی که با افتادگی پلک مادرزادی متوسط یا شدید متولد میشوند، باید حتماً درمان شوند، زیرا محدود شدن میدان بینایی و عدم دید مناسب سبب ایجاد تنبلی چشم میشود. تمام کودکانی که افتادگی پلک مادرزادی دارند (حتی موارد خفیف) باید هر ساله توسط چشم پزشک معاینه شوند. بدتر شدن افتادگی پلک مادرزادی در طول زمان میتواند سبب تغییر شکل چشم به دلیل رشد کودک و بزرگتر شدن چشمها و گاهی مشکل در بینایی شود.
source : drrajabi.com